Captain Jack

Twaalf eilanden-route

12-eilanden

De twaalf eilanden-route laat je de mooiste eilanden van de Golf van Fethiye zien en begint in Marmaris. Deze plaats is van het kleine vissersstadje dat het vroeger was, uitgegroeid tot een drukke, toeristische stad. Toch heeft de stad zijn charme behouden. Enerzijds door de unieke locatie tussen twee bergen en de zee. Anderzijds door het oude gedeelte van de stad. Hier vind je een oud kasteel en smalle steegjes die naar levendige bazaars en lokale restaurants leiden.

Vanuit Marmaris zetten we koers naar Ekincik. Ekincik ligt aan een rustige baai en is omsloten door heuvels en een prachtig natuurgebied. Hier kun je genieten van de stilte en de ongerepte natuur, die zich verder uitstrekt richting Dalyan Kaunos.

Dalyan is een dorp dat aan de uitgang van het Köycegizmeer in de zee ligt. Het gebied rondom Dalyan wordt beschermd omdat verschillende schildpadsoorten hier hun eieren op het strand leggen. Je kunt naar Turtle Beach, het broedstrand van de karetschilpad. De karetschildpad kan wel een meter lang worden. Het vrouwtje gaat elke twee tot drie jaar naar hetzelfde strand terug om te broeden.

Kaunos is een antieke stad die bekend staat om zijn rotsgraven met tempelgevels uit de 4e eeuw voor Christus. De graven werden van boven naar beneden uit de rots gehakt. In Kaunos zijn ook resten van een basiliek en een amfitheater bewaard gebleven.

In het noorden van Dalyan kun je een bezoek brengen aan de modderbaden van Horozlar. De grijze modder waarmee je je van je kruin tot aan je voeten insmeert, maakt je meteen een paar jaar jonger. Als herboren gaan we verder naar Pig Island. Dit eiland in de Golf van Göcek is bedekt met olijf- en pijnbomen. In het noordwesten zijn prachtige ankerplaatsen te vinden. Als we iets verder varen, komen we bij de Baai van Cleopatra. Hier zijn overblijfselen te vinden uit het Romeinse en Byzantijnse tijdperk, waaronder de ruïnes van een orthodox kloosterbadhuis. De Egyptische koningin Cleopatra zou hier in vervlogen tijden gebadderd hebben. Kortom: een bijzondere plek om voor anker te gaan en te zwemmen en te snorkelen.

Tomb Bay dankt zijn naam aan de koningsgraven uit de Lycische tijd (ongeveer 700 v. Chr. – 500 na Chr.) De graven zijn uitgehakt in de rotsen. Sommige hebben een tempelgevel. Tussen de graven liggen resten van Romeins-Byzantijnse baden, ooit gevuld door een natuurlijke bron die nog steeds aanwezig is. We varen verder naar Tersane, het grootste van de twaalf eilanden in de Golf van Fethiye. Vanwege de beschutte ligging bevonden zich hier vroeger de Byzantijnse en Ottomaanse scheepswerven. Flat Island bestaat uit 1,5 kilometer strand en is omgeven door kleine eilandjes. Een prachtige plek om van de rust te genieten en van eilandje naar eilandje te zwemmen.

We laten Flat Island achter ons en meren af in Göcek, een natuurlijke haven aan de kop van de Golf van Fethiye. Hier kijk je uit op de twaalf eilanden en de beschutte baaien rondom. De stad is een bekende vertrek- en aankomsthaven voor dit zeilgebied. Er zijn dan ook genoeg lokale winkeltjes en restaurants te vinden. We verlaten de bewoonde wereld die Göcek heet en gaan voor anker in Turnuc Buku, een prachtige baai met kristalhelder zeewater dat uitnodigt tot een verfrissende duik.

Fethiye is de eindbestemming van de Twaalf Eilanden-route. De voornaamste bezienswaardigheid van Fethiye is de natuur. Een omgeving met hoge grijze bergtoppen waaronder de groene pijnboombossen tot aan de stranden in de helderblauwe baaien lopen. Daarnaast vind je hier resten uit de Lycische tijd in de vorm van antieke steden en rotsgraven. In Fethiye kun je bovendien je hart ophalen in de lokale winkeltjes. Een klein souvenir voor het thuisfront, leder, tapijten, juwelen en de laatste Turkse mode, je vindt het hier allemaal. En als je uitgewinkeld bent, kun je genieten van een heerlijk, vers bereid mediterraans maal bij een van de lokale restaurants.