Captain Jack

Griekse cruise

griekse-cruise

De Griekse cruise start in Bozburun. Deze havenplaats staat bekend om de sponshandel en de gulet jachtbouw. Een bezoek aan de dry docks met uitleg over de bouw van de gulet behoort uiteraard tot de mogelijkheden. Daarnaast kun je er winkelen op de plaatselijke bazaar of in een van de winkeltjes en supermarkten. We steken over naar Griekenland, naar het prachtige eiland Symi*. De kleine huizen tegen de bergwanden herinneren door hun Neo Klassieke frontons aan honderd jaar geleden, toen Symi een van de meest welvarende Griekse eilanden was. De smalle steegjes, kerken en kloosters, en talrijke winkeltjes en restaurants geven dit eiland kleur en glans. Je kunt hier genieten van dagverse vis, op mediterraanse wijze bereid. Dit Griekse eiland heeft genoeg te bieden om er twee dagen te verblijven.

We varen verder richting Tilos, waar we voor anker gaan. Dit eiland heeft slechts driehonderd inwoners en kent weinig toeristen. De plaatselijke bevolking is hartelijk en gastvrij. Rust en natuurschoon zijn kenmerkend voor Tilos. Het hart van dit eiland is Megalo Chorio. Dit is het centrale plein dat omringd wordt door overblijfselen van oude stadsmuren, een begraafplaats, een museum, kloosters en de ruïnes van een kasteel.

Op het schiereiland Datça ligt Knidos. Deze stad werd door Strabo beschreven als ‘de stad gebouwd voor de mooiste godin, Aphrodite, op het mooiste schiereiland’. Knidos staat bovendien bekend om zijn overvloed aan vis. Palamut Buku is gelegen op hetzelfde schiereiland. De plaats is omgeven door bergen en prachtige tuinen. De stranden zijn er klein en rustig. We gaan verder naar de plaats Datça. Een stadje met een levendige haven, omgeven door honingkleurige, kalkzandstenen huizen, die soms verstopt zijn achter hoge tuinmuren met weelderige bossen bougainville en amandelbomen. Daarnaast vindt u er winkeltjes met lokale producten zoals honing, amandelen en vis. Ten slotte is een bezoekje aan het oude amfitheater zeer de moeite waard.

Iets verderop ligt de baai van Aktur, volgens velen de mooiste baai van Turkije. Ver weg van het massatoerisme kun je hier genieten van de stilte en een duik nemen in het kristalheldere zeewater.

We vervolgen de Griekse cruise naar Selimiye. Deze plaats ligt veertig kilometer te westen van Marmaris. De omgeving van Selimiye is erg groen en de zee is er schoon en helder. Je kunt hier ook de resten van de antieke stad Hydas bekijken. Oude stadsmuren, het klooster, het theater en ruïnes van drie kastelen nemen je mee terug in de Hellenistische tijd. Voor een heerlijke maaltijd kun je terecht bij een van de lokale restaurants waar de chefs de verse vangst uit zee met liefde voor je klaarmaken.

Na het bezoek aan Selimiye gaan we voor anker in Dircek Buku. Deze plaats is gelegen tussen de Egeïsche Zee en de Golf van Hisaronu. Hier zijn verschillende beschutte baaien te vinden, waar je ’s nachts kunt staren naar een geweldige sterrenhemel. Deze Griekse cruise eindigt waar hij begon: we meren af in Bozburun.

*Voor een bezoek aan het Griekse eiland Symi betaal je € 25,- toeristenbelasting.