Captain Jack

Golf van Hisaronu

golf-van-hisaronu

Ontdek de prachtige Golf van Hisaronu

Aan de Golf van Hisaronu ligt Selimiye, opstapplaats van deze route. Selimiye ligt veertig kilometer te westen van Marmaris. De omgeving is erg groen en de zee is er schoon en helder. In Selimiye vind je resten van de antieke stad Hydas.
Oude stadsmuren, het klooster, het theater en ruïnes van drie kastelen nemen je mee terug naar de Hellenistische tijd.
Ze bieden een yogacruise bovendien prachtige locaties om in alle rust yoga te beoefenen. Voor een heerlijke maaltijd kun je terecht bij een van de lokale restaurants waar de chefs de verse vangst uit zee met liefde voor je klaarmaken.

De volgende stop is Bozburun, dat bekend staat om de sponshandel en de gulet jachtbouw. Een bezoek aan de dry docks met uitleg over de bouw van de gulet behoort uiteraard tot de mogelijkheden. We varen verder naar Datça. Dit eenvoudige plaatsje ligt op het Datça schiereiland, een smalle, bergachtige landtong die een scheiding vormt tussen de Middellandse en de Egeïsche zee. Datça biedt natuurlijke schoonheid en talloze verborgen baaien. Het plaatsje zelf heeft een levendige haven, omgeven door honingkleurige, kalkzandstenen huizen, die soms verstopt zijn achter hoge tuinmuren met weelderige bossen bougainville en amandelbomen. Daarnaast vind je er winkeltjes met lokale producten. De bekendste producten zijn honing, amandelen en vis. Ten slotte is een bezoekje aan het oude amfitheater zeer de moeite waard.

We steken over naar Griekenland, naar het authentieke eiland Symi*. De kleine huisjes tegen de bergwanden, de smalle steegjes, kerken en kloosters, en talrijke winkeltjes en restaurants geven dit eiland kleur en glans. Ook hier kun je genieten van dagverse vis, op mediterraanse wijze bereid. Van Symi varen we terug naar de Turkse wateren en gaan voor anker in de baai van Bençik. Dit is een stille en beschermde ankerplaats met pijnboombossen rondom. Bençik ligt in het smalste gedeelte van het schiereiland dat de Golf van Hisaronu scheidt van de Golf van Gokova. Iets verderop ligt de baai van Aktur, volgens velen de mooiste baai van Turkije. Ver weg van het massatoerisme kun je hier genieten van de stilte en een duik nemen in het heldere, azuurblauwe zeewater.

Dirsekbuku ligt tussen de Egeïsche Zee en de Golf van Hisaronu. Hier zijn verschillende beschutte baaien te vinden, waar je ’s nachts kunt staren naar een geweldige sterrenhemel. We vervolgen onze cruise naar de baai van Orhaniye, waar het prachtige landschap van Kizkumu Beach te vinden is. Wat Kizkumu Beach zo bijzonder maakt, is dat je hier over water kunt lopen, een unieke ervaring. Het geheim: een 600 meter lange en 2 meter brede zandbank.

Deze route eindigt bij Kameria Island. Captain Jack gaat nog één keer voor anker in ook al zo’n prachtige baai. Op het eiland kun je de overblijfselen van een oud kerkje met mooie muurschilderingen bekijken. Naast het kerkje staat een minstens zo oude boom die vele verhalen vertelt. Natuurlijk is er ook tijd voor een laatste duik.

*Voor een bezoek aan het Griekse eiland Symi betaal je € 25,- toeristenbelasting.