Captain Jack

Marmaris cruise

golf-van-hisaronu3

Startpunt van de Marmaris cruise is uiteraard Marmaris. Deze plaats is van het kleine vissersstadje dat het vroeger was, uitgegroeid tot een drukke, toeristische stad. Door de unieke ligging tussen de bergen en de zee, en het oude gedeelte, heeft de stad zijn charme behouden. Zo vind je in Marmaris diverse lokale restaurants en levendige bazaars. De smalle steegjes voeren je naar een oud kasteel dat de sfeer van het oude stadje ademt.

We verruilen het levendige Marmaris voor de rustieke baaien van Arap Adasi (het Arabische Eiland) en Bozukkale. Hier is het heel eenvoudig om de dagelijkse routines van thuis volledig te vergeten als je een duik neemt in het turkooize water.

De volgende dag zetten we koers naar Datça. Dit eenvoudige plaatsje biedt natuurlijke schoonheid en talloze verborgen baaien. Het plaatsje zelf heeft een levendige haven die omgeven is door kalkzandstenen huisjes. Tegen hoge tuinmuren groeit de prachtige bougainville. Ook zijn er veel amandelbomen te vinden. De bekendste producten zijn – naast amandelen – honing en vis, te koop in de lokale winkeltjes. In Datça is een bezoekje aan het oude amfitheater de moeite waard. En natuurlijk kun je in dit havenplaatsje heel goed terecht voor een vers gevangen avondmaal in een van de plaatselijke restaurantjes.

De volgende stop is de baai van Aktur, volgens velen de mooiste baai van Turkije. Ver weg van het massatoerisme kun je hier genieten van de stilte en de schoonheid van de natuur. Dit geldt zeker ook voor Bençik, een stille en beschermde ankerplaats met pijnboombossen rondom. Bençik ligt in het smalste gedeelte van het schiereiland dat de Golf van Hisaronu scheidt van de Golf van Gokova.

Minstens zo mooi is Dircek Buku. De beschutte baaien bieden een prachtig uitzicht over de Egeïsche Zee en de Golf van Hisaronu. Misschien wel de beste plek voor een versgevangen dorade op de barbecue terwijl je geniet van een prachtige zonsondergang.

We lichten het anker en varen naar Bozburun, een klein vissersstadje met grijze rotskusten rondom. Bozburun wordt omgeven door de Middellandse Zee, de Golf van Hisaronu en de Egeïsche Zee. Een bazaar, een klein ziekenhuis, diverse winkels, supermarktjes en natuurlijk hotels en restaurantjes, Bozburun is van alle gemakken voorzien. Deze havenplaats staat bovendien bekend om de sponshandel en de gulet jachtbouw. Een bezoek aan de dry docks met uitleg over de bouw van de gulet behoort uiteraard tot de mogelijkheden.

Na het bezoek aan Bozburun varen we naar Kardiga. Rondom de baai staan veel pijnbomen. Duikers en snorkelaars kunnen hier hun hart ophalen, maar ook boven water kun je genieten van de mooie omgeving.

Deze route heeft als eindbestemming Marmaris. Deze plaats was vroeger een klein vissersstadje. Intussen is Marmaris uitgegroeid tot een drukke, toeristische stad. Toch heeft de plaats zijn charme behouden. Enerzijds door de unieke locatie tussen twee bergen en de zee. Anderzijds door het oude gedeelte van de stad, met een oud kasteel en smalle steegjes. Op de levendige bazaars vind je een groot aanbod aan lokale producten. De stad biedt natuurlijk ook volop gelegheid om te genieten van een heerlijk vers, mediterraans maal.