Captain Jack

Datça – Bozburun

golf-van-hisaronu

De opstaphaven voor deze route bevindt zich in Datça. Dit eenvoudige plaatsje ligt op het Datça schiereiland, een smalle, bergachtige landtong die een scheiding vormt tussen de Middellandse en de Egeïsche zee. Datça biedt natuurlijke schoonheid en talloze verborgen baaien. Het plaatsje zelf heeft een levendige haven, omgeven door honingkleurige, kalkzandstenen huizen, die soms verstopt zijn achter hoge tuinmuren met weelderige bossen bougainville en amandelbomen. Daarnaast vind je er winkeltjes met lokale producten. De bekendste producten zijn honing, amandelen en vis. Ten slotte is een bezoekje aan het oude amfitheater zeer de moeite waard.

We gooien de trossen los en varen naar Palamut Buku, dat ook op schiereiland Datça te vinden is. De plaats is omgeven door bergen en prachtige tuinen. De stranden zijn er klein en rustig. De volgende stop is Knidos. Deze stad werd door Strabo beschreven als ‘de stad gebouwd voor de mooiste godin, Aphrodite, op het mooiste schiereiland’. Knidos staat ook bekend om zijn overvloed aan vis. We verlaten schiereiland Datça, voor een bezoek aan Nisyros. Dit kleine eiland zou ontstaan zijn na een reeks opeenvolgende vulkaanuitbarstingen, een uniek fenomeen in Griekenland. De vulkaan op het eiland is nog steeds actief en de krater is gemakkelijk toegankelijk. De vulkaan, de pittoreske dorpjes op het eiland en de rijke fauna en flora maken Nisyros een bijzonder eiland.

Tilos is het volgende eiland op de route. Het heeft slechts driehonderd inwoners en kent weinig toeristen. De plaatselijke bevolking is hartelijk en gastvrij. Rust en natuurschoon zijn kenmerkend voor dit kleine eiland. Vergeet niet om een kijkje te nemen bij Megalo Chorio. Dit is het centrale plein dat omringd wordt door overblijfselen van oude stadsmuren, een begraafplaats, een museum, kloosters en de ruïnes van een kasteel.

We steken over naar Griekenland, naar het prachtige eiland Symi*. De kleine huizen tegen de bergwanden herinneren door hun Neo Klassieke frontons aan honderd jaar geleden, toen Symi een van de meest welvarende Griekse eilanden was. De smalle steegjes, kerken en kloosters, en talrijke winkeltjes en restaurants geven dit eiland kleur en glans. Je kunt hier uitstekend terecht voor dagverse vis, op mediterraanse wijze bereid.

We vervolgen de route naar Bozburun. Dit kleine vissersstadje staat bekend om de sponshandel en de gulet jachtbouw. Een bezoek aan de dry docks met uitleg over de bouw van de gulet behoort uiteraard tot de mogelijkheden. De stad is verder voorzien van een lokale bazaar, verschillende winkels, supermarkten, hotels en natuurlijk restaurantjes. Na Bozburun zoeken we een rustige, beschutte baai op in Dircek Buku. Eenmaal voor anker, kun je genieten van een prachtige zonsondergang en een adembenemende sterrenhemel.

We eindigen deze route in Selimiye, veertig kilometer te westen van Marmaris. Hier kun je aanschuiven in een van de lokale restaurants waar de chefs heerlijke verse vis voor je klaarmaken. In Selimiye bevinden zich de resten van de antieke stad Hydas. Oude stadsmuren, het klooster, het theater en ruïnes van drie kastelen nemen u mee terug in de Hellenistische tijd. De omgeving van Selimiye is erg groen en de zee is er schoon en helder.

*Voor een bezoek aan het Griekse eiland Symi betaalt u € 25,- toeristenbelasting.